Riktigt grymma ostbrickor innehåller ofta en rad olika beståndsdelar. Några exempel på sådana är: ostar, charkuterier, bröd och kex, frukt och grönt samt nötter och frön. Den sistnämnda beståndsdelen kanske är den mest otippade av de olika som vi nämner här.

Men just nötter och frön är utmärkta tillskott till en ostbricka eftersom de tillför både krispig textur och rik smak. Dessutom är de rika på näringsämnen och hjälper till att skapa en mättande och smakfull upplevelse. Låt oss titta närmare på olika nötter och frön samt hur de kan kombineras med olika ostar!

Många grymma ostbrickor har nötter och frön på brickan

När det kommer till att skapa riktigt grymma ostbrickor med nötter och frön bör du tänka på följande:

Våga ha med olika sorters nötter

Till att börja med bör du våga ha med olika sorters nötter på brickan. Några exempel på sådana är:

 • Valnötter. Valnötter passar utmärkt till blåmögelostar som stilton och gorgonzola, samt lagrade ostar som cheddar och comté. Deras krispiga textur och något bittra smak kompletterar ostens fyllighet.
 • Mandlar. Mandlar är mångsidiga och fungerar bra med en rad olika ostar, från krämiga brie och camembert till getostar och lagrade ostar som manchego.
 • Pistagenötter. Pistagenötternas unika smak och krispiga textur passar särskilt bra till getostar, fetaost och lagrade ostar som pecorino.
 • Cashewnötter. Cashewnötternas milda och krämiga smak är en trevlig kontrast till kraftiga och salta ostar som roquefort och stilton.

Använd frön som passar till ost

Du bör även våga använda dig av frön som passar till ost, såsom dessa:

 • Pumpafrön. Pumpafrön har en mild, nötig smak som kompletterar milda och krämiga ostar som brie, camembert och chèvre.
 • Solrosfrön. Solrosfrön erbjuder en krispig och lätt smak som fungerar bra med många ostar, inklusive smakrika hårdostar som cheddar och gouda samt milda ostar som mozzarella och feta.

Kombinera nötter och frön med olika slags ostar

Sist men inte minst bör du försöka kombinera dina nötter och frön med olika slags ostar. Detta kan du göra på följande sätt:

 • Matcha smakerna. Välj nötter och frön som förstärker eller kompletterar ostens smak, exempelvis söta nötter till salta ostar eller krispiga frön till krämiga ostar.
 • Balansera texturerna. Nötter och frön ger en krispig kontrast som hjälper till att balansera ostens konsistens.
 • Variera utbudet. Inkludera en blandning av nötter och frön på ostbrickan för att ge gästerna möjlighet att prova olika smakkombinationer och hitta sina favoriter.

Du kan vilja köpa sexleksaker av någon av många olika anledningar. Det finns nämligen många olika användningsområden och syften för denna typ av leksaker. Fortsätt att läsa för att få mer information om dessa samt för att inspireras till att använda vuxenleksaker till din fördel!

4 utmärkta användningsområden för vuxenleksaker

Det kan finns många olika skäl till att du har surfat in på till exempel för att köpa vuxenleksaker:

 • För att leka med dessa på egen hand. Sexleksaker ger dig ett utmärkt sätt att krydda upp ditt egna sexliv samt utforska din kropp på ett tryggt och säkert sätt. För kvinnor finns det såväl vibratorer som dildosar och andra vuxenleksaker att välja bland. Dessutom finns det många olika produkter och variationer av dessa inom de olika produktkategorierna. Därmed kan du enkelt hitta en leksak som förhöjer din njutning när du njuter lite grann på egen hand i din avskildhet.
 • För att utforska nya fantasier. Ett annat skäl till att köpa vuxenleksaker är för att utforska nya fantasier och föra in något nytt i sängkammaren. Sexleksaker kan nämligen hjälpa dig att blåsa liv i dina sexfantasier. Detta gäller oavsett om du är intresserad av rollspel, BDSM eller någonting helt annat. Det finns helt enkelt en leksak för varje tycke, smak och situation.
 • För att krydda ditt förhållande. Vuxenleksaker kan även vara ett bra sätt att krydda ett partnerförhållande. Till exempel kan du använda sådana leksaker tillsammans med din partner för att göra ert förhållande lite mer spännande igen efter en längre tids torka. Ni kan exempelvis välja att använda leksakerna i samband med förspel eller till och med i själva huvudakten. Alldeles oavsett kan de hjälpa er att få lite roligare i sängkammaren och vara mer intima med varandra.
 • För att investera i din sexualitet. Ytterligare ett användningsområde för vuxenleksaker är att leksakerna kan användas när du vill investera i din sexualitet och din sexuella hälsa. Faktum är nämligen att dessa leksaker kan användas för att förbättra ditt sexliv och ditt välbefinnande. TIll exempel kan du använda dem för att förbättra ditt blodflöde, stärka din bäckenmuskulatur eller för att förbättra din sexuella funktion.

Funderar du över att ta anställning hos något av våra svenska bemanningsföretag som psykolog? Detta är en utmärkt möjlighet som de allra flesta psykologer borde överväga. Det finns många fördelar med att ta steget till att jobba som konsult. Nedan belyser vi tre av dessa!

Fördelar med bemanningsföretag som psykolog

De främsta fördelarna med detta karriärval är att det låter dig:

 • Ta kontrollen över din karriär. När du tar anställning hos ett bemanningsföretag som psykolog får du möjlighet att på allvar ta kontrollen över din karriär. Detta istället för att behöva känna dig bunden till ett långt (rentav permanent) avtal i form av en fast anställning hos en arbetsgivare. Denna möjlighet ger dig med andra ord chansen att prova på lite olika mer kortfristiga uppdrag innan du slutligen bestämmer dig för att kanske ta dig an ett lite längre uppdrag eller en fast anställning någonstans.
 • Gå gradvis ner i tid inför pensionen. Om du befinner dig nära pensionsåldern vill du sannolikt ha möjlighet att gradvis kunna gå ner i tid inför din pension. Detta är en möjlighet som tyvärr långt ifrån alla arbetsgivare erbjuder. Men om du jobbar via bemanning kan du helt enkelt ta på dig lite färre timmar varje månad. Detta betyder att du enkelt kan gå från att jobba 160 timmar i månaden till att gradvis gå ner i tid och slutligen inte jobba alls. Detta samtidigt som du under tiden kan erbjuda dina tjänster till uppdragsgivare och patienter som behöver din erfarenhet, expertis och kunskap.
 • Öka ditt intjänande under en tid. Du kanske är mer eller mindre nyutexaminerad och vill få möjlighet att betala av dina studieskulder? Eller så kanske du har jobbat lite längre inom detta yrke men vill kunna öka på ditt sparande eller kunna betala för vissa oförutsedda utgifter? Om så är fallet kan du under en tid öka på din lön när du jobbar för ett bemanningsföretag som psykolog. Detta genom att helt enkelt ta på dig lite fler timmar och på så vis arbeta mer samt få en högre lön.

Med ett hemlarm kan du skydda dig själv, dina nära och kära samt din bostad. Dessutom kan du sova gott på natten med vetskapen att ditt hem är larmat. Och visst finns det goda skäl att skydda de saker och ting man älskar. Men allt har ett pris och därför kanske du undrar om larmet verkligen är värt sitt pris?

För att ta reda på detta bör man se på det hela ur rätt perspektiv. Du behöver väga kostnaden för ett hemlarm mot de fördelar som det för med sig. Därför kikar vi nedan lite närmare på de olika fördelarna!

Fördelarna med ett hemlarm som kan överväga kostnaden

Genom att larma ditt hem får du:

 • Skydd mot inbrott. Detta är det första och främsta syftet med ett hemlarm. Genom att koppla upp ditt larmsystem mot en larmcentral kan du få professionell övervakning av systemet. Det innebär att ditt hem alltid är skyddat, oavsett om du själv är på alerten eller ej. Detta är en viktig fördel att lägga i den positiva vågskålen.
 • En avskräckande effekt. Larmet fyller inte bara den viktiga funktionen att det larmar vid ett eventuellt inbrott. Det har även ett minst lika viktigt syfte i att avskräcka inbrottstjuvar från att överhuvudtaget angripa din bostad. Det finns nämligen få saker som får inbrottstjuvar att tänka om i större utsträckning än en bostad som är larmad. Larmet är en av de saker som brottslingar oftast tittar efter först, innan de angriper bostaden.
 • Lugn och ro. Det går inte heller att komma ifrån den lugnande effekt som larmet för med sig. När du har ett larmsystem installerat i hemmet kan du luta dig tillbaka och njuta av lugnet och ron. Dessutom kan du hålla koll på hemmet på distans om systemet är uppkopplat mot internet. Det går ju inte heller att sätta ett pris på en god nattsömn!

Som du märker är vi positivt inställda till att larma hemmet med ett bra larmsystem. Detta är ett utmärkt sätt att skydda såväl bostaden och dina ägodelar som dina familjemedlemmar och husdjur. Därför bör du se larmsystemet som en investering snarare än som någonting annat!

Ett företagslarm kan exempelvis bestå av inbrottslarm, brandlarm och överfallslarm utan att någon kamerabevakning krävs. Men med kamerabevakning kommer en ökad säkerhet att uppstå – även på de övriga larmdelarna.

Överfall – Tydlig information om händelse

Med kameror inomhus, kopplade till övrigt företagslarm, skapas en större trygghet för de anställda. Om överfallslarmet aktiveras kommer larmbolaget direkt skicka väktare men även ta del av vad som händer via de kameror som är uppsatta i lokalen. Är det exempelvis ett pågående överfall kan de direkt larma polis och eventuell ambulans. De anställda vet även att det som händer spelas in och att larmoperatörer ser och kan agera.

Brandlarm – Brinner det?

I likhet med hur överfallslarmet ges ökad säkerhet med hjälp av kamerabevakning skapar liknande koppling mot brandlarmet samma effekt.

Aktiveras det visas direkt video för larmoperatörerna. De kommer att skicka en väktare till platsen oavsett men samtidigt kan de se på videon om det verkligen är en brand eller om det troligtvis finns någon annan orsak till att larmet aktiveras.

 • Larmoperatörer ser vad som händer
 • Väktare skickas alltid
 • Brandkår kan larmas

Inbrottslarm – Vad har stulits?

Liknande fördel ses även när kamerabevakning kopplas till ett befintligt inbrottslarm. På bara någon minut kan ett inbrott ske och även om larmet aktiveras är det inte säkert att de som utför inbrottet avskräcks första minuten. Därmed kan stölder fortfarande uppstå.
Med kamerabevakning framgår det på film var i bostaden som inkräktarna har varit och till sannolikhet går det även att identifiera vad som har stulits.

Kamerabevakning avskräcker – Preventivt skydd

Ovan visas några exempel på hur kameror ger ett bättre skydd utifrån att larmbolaget ser vad som händer och därmed tydligare kan välja rätt åtgärd. Men kameror kan även han en preventiv åtgärd och därmed minska risken att skadegörelse, brand och inbrott sker.

Genom att montera kameror utomhus, med exempelvis rörelsesensor, kan dessa aktiveras om någon kommer tillräckligt nära. Ofta finns även strålkastare som i detta fall slås på för att mycket tydligt visa den som tagit sig in på området att personen är upptäckt.

Snatteri och stöld – Punktbevakning

Med kamerabevakning kan även speciella delar av företagets lokaler bevakas för att upptäcka stölder och snatterier. Skulle det försvinna något dyrbart från företaget behöver de anställda inte bli misstänkliggjorda eftersom det är så enkelt att direkt gå tillbaka och se på inspelat material vad som egentligen hände.

För att hitta vilken leverantör som erbjuder bäst internet utan bindningstid gäller det att se över diverse faktorer. Idag kräver många abonnemang att när man tecknar ett avtal på 12 upp till 24 månader, vilket kan kännas som väldigt lång tid att binda upp sig på. Vill man enkelt kunna använda mobilt bredband utan bindande avtal finns det flera alternativ.

När man väljer bredband utan bindningstid finns vissa punkter att beakta

 • Hur ofta och för vad används bredbandet
 • Vad är viktigast när det kommer till snabbhet, uppkoppling och täckning
 • Finns det en viss uppsägningstid eller startavgift
 • Vad är priset och kvaliteten på surfen
 • Hur bra och enkelt är det att kontakta kundtjänst

Täckning för ditt internet utan någon bindningstid

Flertal operatörer har valt att skapa abonnemang för sina kunder som inte vill behöva skriva upp sig på längre avtal. Genom att skaffa ett mobilt bredband utan bindningstid kan man enkelt byta mellan olika erbjudanden för att hitta ett som passar perfekt. Med mobilt internet kan man med enkelhet surfa var man än befinner sig och alltid vara uppkopplad. I större städer är detta ett utmärkt val då täckning alltid finns tillgänglig. De flesta operatörer har ett expansivt täcknät som ger bra täckning i många delar av Sverige. Dock finns det fortfarande områden som inte har täckning vilket kan vara en av nackdelarna med ett mobilt internet. Men ständig utveckling sker och nätet fortsätter att växa över hela Sverige. Idag har Telia en av de mest täckande nät för sina kunder, det fungerar väl i norra såväl som södra Sverige. Med mobilt internet har man möjlighet att koppla upp sig på 4G nätet som kan nyttjas med hjälp av ett sim-kort i mobilen eller via en mobilrouter. Fler och fler operatörer erbjuder dessutom uppkoppling med 5G nätet som är det nyaste och mest effektiva mobila bredband som finns idag.

Många operatörer levererar även fast internet utan bindningstid. Med fast internet har man alltid snabb uppkoppling och täckning oavsett om man arbetar, streamar film, spelar musik eller kollar mail. Nackdelen här är att uppkopplingen är bunden till en specifik plats. Genom att se över vilka typ av behov som finns i sitt hushåll kan det ena vara ett bättre val än det andra. Vissa väljer att teckna både mobilt och fast bredband.

Antalet personer som utövar jakt i Sverige blir bara fler och fler. När man jagar så behöver man så klart en hel del utrustning för jakt för att kunna utöva sin hobby på ett säkert sätt. Här finns ett brett sortiment jaktutrustning från många olika varumärken. Att ha rätt jaktutrustning underlättar både spårning och lockning av byten och gör jakten mycket roligare.

Hörselkåpor

Det är otroligt viktigt att använda en bra hörselkåpa när du jagar. En hörselkåpa ska skydda din hörsel mot höga ljud som gevärsskott och samtidigt förstärka svaga ljud. Det är extra viktigt om du inte har ljuddämpare på din bössa. Det finns även kåpor som du kan koppla till en jaktradio för att på ett effektivt sätt kunna kommunicera med de andra personerna i ditt jaktlag. Ett bra hörselskydd ska vara vattentätt, det innebär att både mikrofonerna och batterifacket ska vara rustade för att stå emot vatten. De flesta hörselkåpor av bra kvalitet säljs med fem års garanti.

Användarvänlig utrustning för jakt

När man jagar tenderar man att bära på mycket tung utrustning, därför är ergonomin så otroligt viktig. Ibland räcker det med en enkel produkt som ett sittunderlag för att du ska stå lite bekvämare under passet i skogen. Det finns också speciella jaktstolar som man kan använda. Det är lätta och behändiga stolar som är hopfällbara och ger dig en fantastisk sittkomfort. Ofta kan sitsen roteras så de går utmärkt att använda i älgtorn. Ibland väger de inte mer än ett kilo så det är absolut en stol som du enkelt kan ha med dig på jakten. En vapenrem är en annan produkt som underlättar mycket under jakten. Det är en bekväm rem där du kan bära ditt vapen. Ofta är de gjorda av stötdämpande material som inte glider på kläderna.

Utrustning för en säker jakt

Det är naturligtvis viktigt att tänka på säkerheten när man jagar. Man bör ha på sig orangea västar och hattar när man jagar för att vara väl synlig för omgivningen. Detta gäller även jakthundar som ska ha på sig orangea signalvästar så att man inte blandar ihop dem med de djur som man ska jaga. Det är viktigt att inte bara förlita sig på mobiltelefoner eftersom det inte finns täckning överallt. Man ska alltid ha med sig en bra jaktradio och GPS. Du hittar både bra jaktkläder och jaktaccessoarer på nätet.

Damcyklar för alla kvinnor

En pålitlig cykel som inte kräver särskilt mycket underhåll kan vara en kvinnas bästa vän! Men vilken typ av cykel bör du köpa?

På klassiska damcyklar är överröret nedsänkt. Vissa cyklar har ett så pass lågt överrör att du kan kliva rakt över ramen, vilket gör cykeln mer praktisk om du cyklar i klänning eller kjol. Ramar för kvinnor är ofta kortare, eftersom kvinnor i allmänhet har längre ben och kortare överkroppar samt armar. Den kortare ramen innebär dessutom att du som kvinna inte behöver sträcka dig lika långt från sadeln till styret, vilket förhindrar att du sitter i en obekväm sittställning när du cyklar.

När du tittar på damcyklar bör du säkerställa att den cykel du väljer har en hyfsat bra sadel, eftersom det är på denna du kommer sitta varje gång du ger dig ut på en cykeltur. Sadlar som är specifikt framtagna för kvinnor är traditionellt sett bredare baktill och smalare framtill än andra sadlar, och ska stödja din underdel helt och hållet. Se till så dina sittben (de två ben som stödjer din kropp när du sitter ner) inte sticker ut på sidorna av sadeln, eftersom detta kan ge upphov till obehag.

Damcyklar för olika typer av cykling

Att du köper en damcykel med en ram av rätt storlek är det allra viktigaste när du ska välja ut din cykel. Vilken ramstorlek du behöver beror dels på vilken typ av cykel du vill köpa, men även på vilken typ av cykling du kommer ägna dig åt. Om du behöver kunna stanna snabbt, vill du hellre ha en ramstorlek som ger dig ett avstånd på minst 2 cm eller mer till överröret när du ställer dig över cykeln.

Många återförsäljare låter dig provcykla din cykel, för att du ska kunna säkerställa att du väljer rätt typ av cykel och rätt ramstorlek. När du är nöjd med ditt val, kan styret, sadelhöjden och lutningen på sadeln ställas in för ökad komfort, kontroll över cykeln samt en mer effektiv överföring av kraft från benen till pedalerna. En bra cykelbutik gör normalt sett allt detta åt dig när du köper en ny damcykel.

Vi stressar till jobbet. Vi glömmer bort att äta lunch. Vi tvättar håret varje dag. Vi rör på oss alldeles för lite. Vi lever helt enkelt inte liv som är ideala för att kropp och knopp ska orka kämpa sig genom allt. Förutom att ändra på hela vår livsstil, något som är svårt för många, så finns det ett annat alternativ för att må lite bättre. Det stavas kosttillskott. Dessa små piller är något som många är lite rädda för. Men det behöver man verkligen inte vara. Så länge man har koll på exakt vad det är som man stoppar i munnen, så är det ingen fara. Det vill säga, man måste ju kolla upp att innehållet är ordentligt redovisat och att man vill stoppa det i sin kropp. Kosttillskotten kan göra underverk för både en trött hy och ett trött psyke.

Insidan ska ha sitt

Insidan är väl när allt kommer omkring viktigast. Om man inte mår bra i hjärta, hjärna och själ så kvittar det hur snygg man är på utsidan. Kosttillskotten kan komma väl till pass när man är lite ”under vädret” som engelsmännen säger. Kanske är man helt enkelt bara trött. Det händer ofta i länder där årstiderna är tuffa emellanåt. När man inte får tillräckligt med solljus på kinderna eller om frisk luft saknas på grund av en stressig vardag, så kan det underlätta med att få i sig lite energi i pillerform. Då får man också i sig vitaminerna som solen annars ger oss.

Kosttillskott för hår och hud

Även om flertalet kosttillskott på marknaden riktar sig till de som vill förbättra sina resultat eller sin träning, finns också alternativ för yttre skönhet. Bland de kosttillskott man nu kan finna i diverse hälsobutiker, är det vanligt med tillskott för hud, hår och naglar. Det går att påverka sitt utseende en hel del genom att välja bra näring!
Oavsett om man vill nå bättre resultat, få starkare naglar, vitare tänder eller spänstigare hud, finns näringsämnen som bidrar. Det är därför bra att sätta sig in i vad kroppen behöver och varför.

Under senare tid har allt fler uppmärksammat de hälsoeffekter som finns att nå genom traditionella behandlingar och växtextrakt. Faktum är att flertalet syntetiska preparat i nuläget bygger på tidigare forskning på växter och naturliga örter. I denna artikel reder vi ut ett ämne som för många varit i gråzonen men som verkar få större genombrott.

Denna ört har använts på många olika sätt genom åren. Forskning sedan 1990-talet har börjat visa att vissa komponenter i plantan, främst Cannabis sativa, kan användas i medicinskt syfte. CBDolja (cannabidiol) är en olja som utvinns ur cannabisplantan och den oljan har ingen eller en mycket liten andel av den aktiva substansen i plantan, THC, som ger den psykoaktiva effekten. En användning av CBDolja är för att förebygga epileptiska anfall. Det är främst i USA som behandling av epilepsi är utbrett. CBD är upp till 40% av det extrakt som man kan utvinna ur cannabisplantan.

Några andra exempel på möjliga positiva hälsoeffekter är att den kan lindra olika symptom såsom muskelspasmer samt kan vara smärtstillande och lindra sömnproblem. CBD-olja har även i vissa studier visat sig ha en antidepressiv effekt, vara nervskyddande och ångestdämpande. Dock är forskarvärlden långt ifrån enig kring de möjliga positiva hälsoeffekter som cannabidiol kan ha. Det finns ingen större forskning kring detta i Sverige för tillfället utan det är främst i USA som studier kring cannabidiol är mer utbrett. Ett påstående som har spridits långt är påståendet att cannabis kan bota sjukdomar. Det finns ingen forskning som visar detta då forskningen endast har visat att cannabis kan ha en symptomlindrande effekt på många, främst människor som drabbas av epileptiska anfall.

CBD stimulerar nervsystem

I människans kropp finns det ett antal olika cannabinoider och anledningen till att CBDolja kan stimulera det endocannabinoida systemet i kroppen är att cannabidiol liknar kroppens egna cannabinoider. Det den gör då är att den stimulerar produktionen av kroppens cannabinoider, även produktionen av receptorer. Detta innebär kort och gott att detta kan påverka alla kroppens olika system genom att det endocannabinoida systemet till stor del påverkar kroppens andra system genom att reglera kommunikation och samordning mellan kroppens olika system, såsom det centrala nervsystemet och immunförsvaret. Detta är möjligt genom att systemet kan sätta på och stänga av gener då cannabinoiderna låser upp de receptorer som krävs.