Grymma löparskor

Mode- och sportmärket ASICS grundades 1949 av en japansk man vid namn Kihachiro Onitsuka, som började sin bana med att tillverka basketskor i sin hemstad Kobe. Basketskon hade en speciell sula som inspirerades av bläckfiskens sugkoppar för att kunna få det perfekta fästet på golvet. Han tillverkade sedan även skor för andra sporter under märket Onitsuka Tiger, som var väldigt populärt under 1950-, 60- och 70-talet och bars av idrottare världen över. 1964 vann de japanska damerna guld i OS och bar då Onitsuka Tiger-skor, och gjorde att skorna började att marknadsföras i USA. 1977 gick Onitsuka Tiger ihop med GTO Sports Nets & Sportswear och därmed bildades ASICS. Onitsuka finns fortfarande kvar och tillverkas och säljs under ASICS.

ASICS filosofi och målsättning

ASICS är ett akronym av “Anima Sana In Corpore Sana”, som på latin ungefär betyder “en sund själ i en sund kropp”. Företagets filosofi är att sport är det bästa sättet för att skapa en frisk och glad livsstil och att varje innovation, koncept och idé är avsett för att skapa just den bästa produkten. Målsättningen är att bli det främsta märket för sportentusiaster, och för att komma dit så strävar de efter att bygga vidare på sina teknologiska framsteg och att vidga gränserna för vad man kan lära sig av kroppen och dess behov av utrustning.

Utveckling av nyskapande produkter

Under 1980-talet introducerade ASICS sitt GEL-dämpningssystem vlket revolutionerade skoindustrin. Det unika dämpningssystemet bidrog till möjligheten att absorbera chocken från stötarna som uppkommer under löpning. I Kobe öppnade företaget år 1990 ett forskningsinstitut där forskare, professionella idrottare och tränare arbetar tillsammans för att få fram nya tekniska innovationer inom området sportskor med hjälp av olika högteknologiska apparater som höghastighetskamera och mätutrustning. I samband med detta introducerade företaget ett flertal av högteknologiska nyskapelser som DuoSole, AHAR Heel Plug, Trusstic System, Wet Grip Rubber, RhynoSkin och DuoMax. 1994 kom den ikoniska GEL-KAYANO löparskon.

Idag är ASICS ett av de ledande företagen i världen inom skor och framförallt löpskor. Asics skor är omtalade och erbjuds i flera stilar. Det är med hjälp av deras revolutionerande teknik som tillsammans med professionella idrottare och forskare som gör detta möjligt.